Herten denken dat plastic te eten is

In Japan, de Japanse Nara zijn zes herten overleden. Bij het openen van hun magen zijn enkele kilo’s plastic aangetroffen. De herten hebben zich hieraan dood aan gegeten. De herten kennen het verschil niet tussen voedsel en plastic. De Japanse herten lopen los in de stad Nara, en treffen daar plastic aan op straat. Dat eten ze vervolgens op. Herten zien geen plastic.

Waarom zien herten geen verschil? Frans Kapteijns, oud-boswachter, meldt het volgende: “Heel veel van die kleine stukjes plastic die er zijn, zoals snoeppapiertjes, of ballonnen, boterhamzakjes, dat zien herten niet. Dat gaat samen met de rest van het eten dat ze naar binnen werken gewoon naar de maag toe.”Herten zijn herkauwers en hebben net als koeien 4 magen. Het plastic dat ze binnenkrijgen blijft hier altijd vastzitten.

Geen Japanse toestanden hier in Nederland.

De tamme herten in ons land worden goed beschermd tegen het binnenkrijgen van plastic. Bijvoorbeeld in Park Sonsbeek in Arnhem worden de damherten verzorgd met voedsel dat voor hen geschikt is, zoals hooi en brokken. Ook worden ze eens in de zoveel tijd ontwormd.

Al met al kunnen we vaststellen dat herten beschermd moeten worden tegen het binnenkrijgen van plastic. Voor je het weet zit dat in de maag van het dier. Maar: toestanden zoals in het Japanse Nara zullen we hier in Nederland niet zo snel krijgen. Herten leven hier lang niet zo dicht op de mensen als in Japan.